Hembys Mercurius

Senaste inläggen

Av hembysmercurius - 11 oktober 2015 20:37

Idag så var det dags för oss att inviga den fina hinderparken på Mörby Gård.

Vi fick sällskap av Hanna och Ramzes och för att det skulle passa både stor häst och D-ponny så byggde vi en evighetsbana som går att variera i oändlighet och ta både korta och långa vägar.


2 oxrar och 2 rättuppstående. Vi började med 50-70 cm och hoppade som högst 90 cm. Liten utmaning för Mercurius med titthinder i form av hiderstöd med fina delfiner, men de bekom honom inte alls!

 

Var meningen att det skulle hoppas studs på en kortsida, men det blev för trångt så det skippade vi.

 


Som uppvärmning så hade vi 2 markbommar med 21 meter mellan och det är nyttigt att jobba med att korta och länga galoppen mellan bommarna.

Sen hoppade vi fram på en oxer och la ut 2 galoppbommar innan. Jossan och Mercurius fick trycka till lite i anridningen då avståndet låg på 3,25 men det gick bra.


Sen hoppade tjejerna alla hinder enskilt, för att sen göra små banor. Mercurius var duktig, han kommer fortfarande lite nära ibland men det är för att vi hoppar lite för sällan. Idag kunde Mercurius även landa i rätt galopp emellanåt, han vill annars helst byta mellan hindren.


Hanna och Ramzes hade mer gymnastikhoppning eftersom det var ganska lågt, men Ramzes verkade tycka det var roligt och gasade ordentligt så Hanna fick jobba för att kunna svänga :)


Filmade inte så mycket, men här kommer ett par filmer i alla fall:


 

 

  ANNONS
Av hembysmercurius - 7 oktober 2015 08:43

Vi har vår huvudtränare Astrid som verkligen känner Jossan och Mercurius och som har en fantastisk känsla för att utveckla ekipaget efter en tydlig röd tråd. Vi har testat lite olika tränare som komplement till Astrid och då är det viktigt att vi känner att den röda tråden är samma även om det kan vara olika sätt att arbete med den.


En bra tränare som vi har ridit för är Martin Ågevall, men det är ganska jobbigt att behöva åka iväg för varje träning på veckobasis (eftersom vi måste traila till Astrid på Farsta varannan vecka) så vi ville gärna se om någon av dem som kommer till vårt stall Mörby Gård skulle kunna bli ett alternativ.


Igår så testade vi att rida för Ninni Grande som jobbar som beridare hos Jenny Larsson. Det klickade verkligen för Jossan och Mercurius som gillade henne. Hon kan ge tydlig feedback och förslag på lösningar och ridsätt som var enkelt att ta till sig. Hon tog till sig och förstod vad ekipaget primärt måste jobba med. Sen fick hon Jossan att jobba med sin inverkan genom sitsen, och det gav verkligen en synbar effekt.


Detta första pass jobbade dem på att kvicka upp ponnyn samt jobbade lite med kvalitén på skolor, främst öppna samt övergångar. Ninni satt även upp på Mercurius och kände på honom i dryga 10 min och wow!!! Vilken maffig ponny vi har och han HAR flera växlar (än vad vi trott) och kan visa upp gung i steget och visa fina längningar när han går med samling och bärighet. Jossan fick sen sitta upp och jobba lite till och tyckte det var en stor skillnad :)  En alert och kvick ponny som om han får rätt ridning visa fler växlar och därmed höja kvalitén ytterligare. Roligt att se och framförallt för Jossan att känna!


Lite filmer:


 

 

 

 

 

 

  Vi kommer att fortsätta träna för Ninni framöver :)

ANNONS
Av hembysmercurius - 6 oktober 2015 17:00

Igår måndag så blev det ett tömkörningspass för Jossan och Mercurius, mest mjukgörande men även lite styrketräning genom lite tramp. 


 


 

 

Av hembysmercurius - 5 oktober 2015 20:48

För 1 år sedan så startade Jossan och Mercurius i 2 klasser på Huvudsta, det blev 2 fina placeringar i Lätt C (5:a) och i Lätt B (3:a) det blev höjdpunkten på säsongen. 

   

Sen under december så blev vi ensamma ägare på Mercurius och kunde lägga en plan för vinterns träningsupplägg och satte mål för 2015. Då tyckte vi att vi satte höga mål, bla debutera i Lätt A och rida på godkänt resultat.


Vilken fantastisk utveckling vi fått se av detta ekipage. De tränade tålmodigt hela vintern med stort fokus och gick stadigt framåt hela tiden.

Målen överträffades med råge, de debuterade i Lätt A, red stabilt i Ponnyallsvenskan div 1 lag och fortsatte gå framåt. Vi reviderade målet och satte Lätt A:P1 som nytt mål, det gick otroligt bra och vi fick se tre fina 2:a placeringar. Bland annat så blev de 2:a individuellt i finalen i ponnyallsvenskan! Bra procent betydde även att de kvalade till FEI och nationellt!


Sommaren avrundades med en fin placering med personbästa i Lätt A:1 i Vetlanda. Ekipaget debuterade i New Forest SM och startade lång bana för första gången i Lätt A:4. Vi började fundera på vi skulle våga oss på FEI debut till hösten.


Så denna höst, drygt 1 år senare så har Jossan och Mercurius startat 2 FEI klasser på lång bana! Det är en fantastisk resa och en otroligt fin utveckling. Men vi har också världens bästa Läromästare och kämpe <3


Det känns lite overkligt, nu är pga resultaten Jossan och Mercurius uppklassade och får inte starta Lätt C på lokal nivå. Blir det några ytterligare placeringar så kommer dem inte att få starta lokal tävling alls.


Så tävlingen för 1 år sedan var startskottet till en fantastisk resa och utveckling. Vi ser fram emot att få fortsätta den tillsammans med världens bästa ponny!

 
Av hembysmercurius - 4 oktober 2015 11:59

Då har Jossan och Mercurius genomfört sin största utmaning hitills, de tävlade igår i Botkyrka och startade sitt andra FEI program, denna gång Mästerskapsprogrammet och det är det svåraste dem startat.


Målsättningen var att få en bra känsla och rida igenom och känna på programmet och framförallt lång bana. Mercurius var på framridningen lite stel (vi tränade i torsdags för Astrid) så Jossan fick rida honom så mjuk det gick att få honom för dagen. På framridningen så är det enklare att hålla ihop honom och vi ser att förutsättningarna för samling och bärighet finns där, det svåra är att bibehålla det på banan.


Petra var med som sällskap och bästa hästskötare. Pappa och storebror kom ut och tittade och hjälpte också till lite :)

 


Väl på banan så gick det inte riktigt att hålla ihop samlingen och då försvinner bärighet och det blir svårt att visa upp tex mellantrav som i detta program finns en hel del av, för att inte prata om att det är en LÅÅÅNG diagonal med ökad trav... Nu råkade vi dessutom starta direkt efter ponnyn som vann klassen och som hade fantastiska gångarter så då blir skillnaderna i gångarter och uttryck extra svårt för oss. Galopp och skrittdelarna är VÅR styrka :)  Det var helt ok poäng i alla koeff. delar.

Ekipaget red ihop 58,943% och Jossan var ändå nöjd med känslan överlag. Det var jämn ok och inga större katastrofer, det blev en miss i programmet på slutet vid en övergång från ökad galopp så skulle det ner till samlad förvänd under en bokstav innan avbrott till samlad trav, där blev det ett missförstånd mellan ponny och ryttare så traven kom för tidigt.


 

 


Jossan börjar tycka att det faktiskt är kul att rida lång bana och börjar tro på att det faktiskt är möjligt också. Får vi fortsätta träna och stärka både ponny och ryttare så finns det % att att förbättra :)


Av hembysmercurius - 27 september 2015 19:52

Idag så blev det omvänt senario på starten i Lätt A:P1 i Gripen mot förra helgen i Eskilstuna.

5% sämre resultat och 59,65% i dagens start men bättre känsla! Känns lite märkligt att det kan skilja så mycket, antingen blev förra resultatet välbetald eller så var dagens ritt snålt bedömd. Det är knepigt med bedömningssport. Klasserna slogs ihop så Jossan fick rida mot dem som tävlade omgång i Elit, så väldigt många duktiga ekipage på plats.


Med oss idag var Erica Marinder, supertack för hjälpen idag! <3


Jossan och Mercurius på framridningen

 


Dagens ritt, filmad högt uppe på läktaren i ett fågelperspektiv. Ska titta på filmen från förra helgen och jämföra, jag tycker inte att det borde skilja 5%.


Dagens höjdpunkt blev att Klara Lisjö vann sin start i Lätt A:1 på sin superfina ponny Marie! Grattis :)
 

Av hembysmercurius - 24 september 2015 17:35

Vår ponny har satt ordentligt med päls redan och blir svettig när han rids och det torkar långsamt.

Så därför blev han klippt för första gången denna höst, det är nog rekordtidigt tror jag.

Som vanligt så tycker Mercurius att det är lite jobbigt, speciellt benen. Lena som klippte hade en stor maskin så det blev lite trixigt att få till benen. Det blev i alla fall ordentligt mycket päls som åkte av... Vi sparade huvudet och en ruta på ryggen.

     

Av hembysmercurius - 22 september 2015 17:00

Den 3/10 i Botkyrka så gör Jossan och Mercurius sin andra nationella FEI start. Det är ett nytt program, denna gång Mästerskapsprogrammet (förra var Lagtävlan). 
 
En ny linje med öppna till vänster för att sen direkt göra öppna till höger. Enkla byten i serpentinbågar har vi inte prövat tidigare och linjen med galoppvolter på medellinjen och enkla byten är också nytt. Avslutet är maffigt med mellantrav på uppridningen. Flera utmaningar med andra ord.
 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se