Hembys Mercurius

Senaste inläggen

Av hembysmercurius - 26 april 2016 07:45

Det brukar vara ett par tävlingsplatser där det är svårt att prestera. Är säkert en kombination av prestation ihop med konkurrens i form av bra ekipage. Gripen i Strängnäs är en sån tävlingsplats för oss... Där har vi haft svårt att prestera så vi kännt oss nöjda, det blir oftast en jaha känsla där. 


Söndagen gav aprilväder som hette duga. Det både regnade, snöade och haglade under dagen med ömsom mörka moln och sol! Som tur var hade Gripen arrangörerna insett efter ett par bilar som kört fast på vanliga gräsparkeringen att det inte fungerade så alla fick klämma ihop sig på gruset utanför ridhuset. Det var superbra, för annars hade vi garanterat suttit fast!

Som grädde på moset för dagen så fick vi problem med halvljus/stoppljus på släpet som helt plötsligt slutade fungera... Det innebar att vi inte kunde köra när det blev mörkt och vi fick därför stryka oss från FEI Mästerskapsklassen.


För dagen var det en taggad ponny som nästan sprang på släpet. Så där var det check på EN förutsättning. Framridningen var en geggig historia pga vädret. Det blev lite halt så då är det lite tufft att ha en ponny med svagt baknä. Jossan blev lite passiv och redan på framridningen såg jag att den "vanliga" bärigheten var svag för dagen.


Väl inne på banan så strejkade naturligtvis min Iphone pga kylan så det gick inte att filma...

Det blev en sådär ritt, där det mesta hängde på ryttaren som inte riktigt hade ställt om från lång bana till kort. Det finns mindre tid att justera lite småfel och kommer du in för brant på en sluta på kort bana är det svårt att hinna korrigera detta. Skolorna som i vanliga fall brukar vara stabila ihop med galoppdelen var för dagen blandade. Vi fick bättre betalt för trav/skritt delarna. Började och slutade med stabila och fina halter i alla fall. Dem red ihop 60,263% där domaren önskade just mer bärighet och därmed också stundals mer energi. De blev till slut placerade som 11 av 19 ekipage.

Ettan och svåan placerade sig högt även i FEI klassen där det endast blev 2 resultat på över 65% (SM kval gräns) av 27 startande. Så domarna ställde höga krav också!


     


Precis efter starten så kom solen på besök en stund! Skönt tyckte vi och passade på att njuta en kort stund innan vi lastade och åkte hemåt.

 

Såhär såg det stundtals ut när vi åkte hemåt. Nu blir det att fixa släpets lampor!!!


 ANNONS
Av hembysmercurius - 21 april 2016 21:50

Idag var det exakt 3 år sedan vi hämtade hem Mercurius. Då kändes det stort på alla sätt med en D-ponny som också var duktig på dressyr, Jossan var då hoppinriktad. Men vi fäste oss direkt för Mercurius som egentligen inte passade in på vad vi då letade efter, en foderponny, inte köpa, inte för gammal och inte skimmel. Vad gjorde vi, jo köpte en äldre ponny som dessutom var skimmel. Ett beslut vi inte ångrat en sekund dessa år. Vi fick världens mest fantastiska ponny och läromästare!

 

   

ANNONS
Av hembysmercurius - 19 april 2016 23:05

I söndags så var det tävling på Ågesta, Jossan startade FEI Lagtävlan och FEI Mästerskapsprogrammet. Dessa klasser är SM kvalklasser så det var många startande där med förhoppningen att rida sina minst 65 % som krävs. Domarna ställde med all rätt höga krav på ekipagen och det var enbart 2 ekipage av alla startande som nådde denna nivå och båda var SM medaljörer 2015.


Summerat så blev det personbästa för Jossan och Mercurius i båda klasserna, bra jobbat!


I första klassen red Jossan ihop 59,145% trots flera missar. I övergång från mellanskritt till trav så blev det ett litet missförstånd så Curre tog ngt galoppsteg och vips så var det 4+4+4 på bedömningen. Det blev även ett kort avbrott i ena halvcirkeln i förvänd galopp och även där så blev det direkt 4+4+4. Skolorna var hyfsat bra och galoppdelen stabilt överlag.

2 av domarna låg runt 60 % medan den 3e la sig på 56,8 så de var lite spridning på bedömningarna.

I denna klass blev ett ÅRS ekipage placerade, Victoria och Shakespears Romeo blev 5:a, bra ridet!

 


Det var väldigt många som var på plats och hejade på Jossan och Mercurius i första klassen, jätteroligt! Vi fick träffa Elin Tillman som tävlade honom tidigare och bla vann NF SM år 2006. Det är vi övertygad om att ponnyn gillade!


Det taggade Jossan att rida bättre i andra klassen, där red dem ihop 60,122%. Vilket vi är supernöjda med trots att vi kom sist i klassen :)

Här låg spridningen mellan domarna på 59,3 till 61,8 så lite oense var dem även i denna klass bedömning.


Jossan var mest nöjd med att det inte blev någon felridning och generellt kändes stabilt. 

Även här så blir dem små detaljerna direkt nerdömda om kvalitén inte är tillräckligt bra och domarna ser allt, minsta detalj som volt på dubbla spår och vid galoppfattningarna... Men bra för då är det bara hem och träna mera! Det är detta som är så bra, Jossan får erfarenhet om vad som krävs och det är hon som sitter på som det hänger på. Visst är det så att Mercurius har svårt att mäta sig med gångartsponnierna, men det måste slipas på teknik och detaljer som hon som ryttare påverkar och det går att finputsa!

I denna klass gratulerar vi Johanna på fina Joushua till en fin 3:e placering, bra ridet!

  


 

Bästa kämpen Mercurius efter klasserna. Världens bästa läromästare. Nu har dem 2 av 3 FEI klasser på personbästa över 60%. När Mercurius kvalade och startade stora SM år 2010 så låg han på mellan 62-64 % i Mästerskapsprogrammet. Så vi tycker det är fantastiskt bra att han 2016 (20 år gammal) är uppe på FEI nivå igen och presterar 60 %. Då ska ni också veta att han la tävlingsskorna på hyllan och startade inga tävlingar lokalt/regionalt 2011, 2012 och 2013! Vi köpte honom 2014 och större delen av detta år ägnade vi åt behandlingar och rehab träning. Så en fantastisk ponny <3


Här kommer ritterna:


 

 
  
 

Av hembysmercurius - 17 april 2016 10:15

Denna vecka har vi förberett dagens tävlingsstarter genom att träna programdelar och framförallt träna in dem 2 FEI programmen. Lång bana och mycket programpunkter... Konstigt nog tycker Jossan att Mästerskapsprogrammet fastnar lättare än Lagtävlan.


Vi har förberett Curre genom massage. Vet inte hur mkt det kommer synas på film snutten, men det ser ut som han har maskar under huden när Linda släpper på muskelspänningar! Vi har fått backa på att gå naken ute, facit genom Linda bekräftade det vi anat att han spänner sig. Varmt i solen men vindarna är kalla och han är lite frusen av sig så nu såg vi att han fått muskelspänningar över ryggen som han inte tidigare har haft. Så det får bli täcke på ute ett par veckor till. Blir så med tävlingshästar, vi måste ge dem lite extra omvårdnad eftersom dem förväntas prestera. 


Minne på FB för 1 år sedan, vilken resa Jossan och Curre gjort!

   
 


Av hembysmercurius - 13 april 2016 22:22

Jossan och Mercurius kommer starta nationella FEI klasser framöver för att få lite erfarenhet av denna nivå. Närmsta starterna blir i Ågesta på söndag 17/4. Prel startider är 19,15 i FEI Inledande och 21,21 i  FEI Mästerskapsprogrammet.


Dessa klasser är bla kvalklasser till SM, så det kommer vara ett antal ekipage som försöker rida på minst 65 % som är gränsen för kvalresultat till SM. Så det kommer vara väldigt många bra ekipage på plats samt flera som redan både har startat och placerat sig på SM!


Vår ambition ligger väldigt mycket lägre och vi är supernöjda om Jossan/Curre kan prestera 60%, men det kommer bli tufft och mest troligt är under. Det blir också första gången vi startar 2 klasser lång bana vid samma tävlingstillfälle. 2 nya program att hålla i huvudet och helst klara dem utan felridning...

Så håll tummar för Jossan och Curre, har någon möjlighet att komma och titta och heja på oss så blir vi jätteglada :)


 

Av hembysmercurius - 10 april 2016 09:04

De närmaste tävlingsstarter för Jossan och Curre är nedan men de presenteras i omvänd ordning, dvs längst ner visas den närmaste i tid.

 

Vi ska ta tillvara på möjligheten att få erfarenhet på nationella starter och högsta klasserna. 


Närmast i tiden den 17/4 på Ågesta gör vi 2 starter:

 

Sedan den 24/4 på Gripen startar dem:

 

Vi står som 5e reserv också till nedan klass. 

 Den 5/5 på Sundby är vi lagledare åt PAS div 3 men passar på att starta själva en klass:

 

Sen ger vi oss på ett meeting med kval till SM och SIHS i Hudiksvall 21-22/5. Wow vilka ponnier vi kommer få se och tävla mot. Vi är bara där för att lära och få erfarenhet :)


 

På lördagen startar vi klass 3 och söndag klass 7, dvs FEI Ind.mästerskapsprogram båda dagarna.

Roligt och utmanande. Vi kommer att ha ridit programmet 2 ggr innan (Ågesta och Gripen).


Vi får se om vi startar något mer, nästa fredag vet vi och kan i så fall berätta mera...
Av hembysmercurius - 3 april 2016 22:33

Ifredags var det träning för Astrid igen på Farsta. De fortsatt jobba med galoppombyten och hur de rent tekniskt ska förbereda ponnyn samt rida och tänka. Det blev betydligt svårare när Astrid ville ha antal byten och inte bara att byta.

De jobbade först med att få bra framåtbjudning och försöka rida/tänka framåt&uppåt i galoppen. Curre måste svara på övergångarna till mellangalopp och det fungerade ibland bra och ibland lite sämre.


Jossan måste jobba på att få in tajmingen, galopp/lägg om/byt! Distinkt tretaktstänk. Sen är det svårare att byta åt ena hållet och nu fick hon också känna att det är viktigt att ligga still med innerskänkeln, gör hon inte det så blir det dubbla signaler och Curre förstår inte vad hon menar eller att hon stänger bogen så det helt enkelt inte blir plats för bytet. 


Massa filmer och byten kommer här:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Det var en ganska tuff träning och på slutet så blev Curre rejält trött. Nu har han hela helgen fått gått lättare pass ute.


Av hembysmercurius - 29 mars 2016 19:49

Ikväll red Jossan lektion för Ninni. Dem började först det "vanliga" att få fram Curre ordentligt.

På volten att nosen ska fram, sedan skolor (trav och galopp) och idag öppna på långsidorna och slutan på diagonal. Viktigt att det fanns bjudning och tvärningen var inte lika viktig.


Avslutningsvis så tränade/lekte dem med serier om galoppombyten. Först i språnget, det var ganska "enkelt" även om det är lättare med byten höger till vänster. Sedan gick dem på serie om byten var 4e språng till att gå på byten var 3e. Det gick jättebra! Det blev tekniskt korrekta byten. TYPISKT att fotografen behövde ta jobbsamtal så inget finns filmat.............. surt!


Såhär säger skolboken:

Bildresultat för galoppombyte i språnget

Bytet ska utföras från en samlad galopp, med stora luftiga språng. Själva bytet sker i svävningsmomentet. I detta moment byter hästen yttre bakben och växlar det diagonala benparet (inre bakben och yttre framben). Bytet ska vara avspänt men med entydlig framåtbjudning.


TR och domarbedömning:

Galoppombyte i språnget ska utföras i ett och samma galoppsprång. Galoppombytet ska genom balans och framåtbjudning vara rakt och vägvinnande. Kvalitén på bytessprånget ska vara minst densamma som den galopp som föregår galoppombytet. Hästen ska efter galoppombytet galoppera i samma rytm, tempo och balans som den gjorde innan galoppombytet.


Bildresultat för svårt smiley

Plättlätt eller hur! Nä, det krävs massor med träning, tajming och tränarhjälp och det som vi kan dra fördel av, en välskolad ponny. 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se