Hembys Mercurius

Senaste inläggen

Av hembysmercurius - 1 januari 2016 14:31

Då har vi gått till ett nytt år, 2016. Kollade igår hur 2015 sett ut statistiskt i TDB, det blir alltså ingången till detta år.


Jossan ligger som ryttare samt i ekipage med Mercurius som nummer 5 i Stockholm för 14 åringar:

   


Ryttarranking Sverige, se nedan.

 


Vår fina ponny i konkurrens med Sveriges alla 19-åriga D-ponnier:

 


Det händer lite spännande saker nu under 2016 och det återkommer vi till.    

 

ANNONS
Av hembysmercurius - 31 december 2015 20:00

Då är det dags att önska Gott Slut år 2015! Vi har haft ett händelserikt år med finaste Mercurius.

Vi kan summera året såhär:

  • Årets uppsatta mål nåddes, även de reviderade
  • Debuterade Lätt A i januari
  • Debuterade i Ponnyallsvenskan div 1 och blev där i finalomgången (Lätt A:P1) 2a placerade individuellt
  • Flera fina placeringar i Lätt A:1 och Lätt A:P1 och fina personbästa procent
  • Red SM New Forest
  • Kvalade till Nationellt och FEI
  • Debuterat i FEI klass

Jossan och Mercurius har verkligen utvecklats tillsammans. Dem har tränat och kämpat både i med- och motgång. Vi vill tacka alla som har hjälpt oss med litet som stort under året, framförallt ett extra tack till Astrid som har lagt grunden till dessa framgångar genom bra träningar under hela året. Hon har höjt ribban och lyckats få både ryttare och ponny att snäppa upp sig ytterligare och väglett oss med en röd tråd i vårt träningsupplägg.


Gott Slut år 2015!

 


ANNONS
Av hembysmercurius - 30 december 2015 22:04

Ikväll har vi varit och tränat för Astrid på Farsta. Min dumma Iphone tappar batterikapacitet så fort det är lite kyligt så vi fick inte med några filmer på slutet av träningen.


Jossan fick jobba med att få Mercurius spänstig och jobbade med att korta och samla honom under intervaller i trav och galopp. Lite skolor, öppna och sluta för att avsluta med bakdelsvändningar. Mycket fokus på teknik och kvalité samt känsla. 

Vi är fortfarande under uppträning så kraven var medelhöga idag. Mercurius och Jossan jobbade på bra och Astrid var nöjd och såg en förbättring sedan förra veckans träning.


Massa filmer kommer nedan. Men som sagt, inga från sista delen av träningen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av hembysmercurius - 29 december 2015 18:29

Då har det kommit snö till Stockholm. Samma kväll valde Jossan att tömköra på utevolten i snöyran... Det går bättre och bättre och nu kan hon byta galopp också :)  Mormor Ing-Marie var med ut till stallet och hon tyckte det såg väldigt roligt ut när Jossan galopperade hon också under tömkörningen.


 

 

 

imorgon onsdag så är det dags igen för Astrid träning, sen återstår bara en enda dag av år 2015!

Av hembysmercurius - 24 december 2015 23:17

Julafton, vi har haft en härlig dag i stallet. Mercurius var lite busig och ville inte bli infångad i hagen, så Jossan fick hämta en hink att locka med. Han fick förhoppningsvis lön för mödan med extra pyssel och mys samt en härlig uteritt. Supernöjd ponny som var glad och pigg idag. Bockade lite och det är så härligt med sån livsglädje <3


God Jul!


 

 

Av hembysmercurius - 22 december 2015 19:18

Idag har vi kollat Mercurius med kamera i urinrör och urinblåsa. Vi valde att istället för Strömsholm åka till Mälarkliniken i Sigtuna på rekommendation och träffa Anna Kendall som är veterinär och hästmedicinspecialist (har 4 år extra studier utöver veterinärutbildning). Hon har jobbat i Nya Zeeland vid Massey Univeristy som hästmedicinspecialist vid universitetets hästklinik, samt undervisade veterinärstudenter och djursjukvårdsstudenter. Så det var en väldigt duktig och kunnig veterinär som tittade på ponnyn idag :)


Anledningen till kameraundersökningen var för att utreda vidare varför Mercurius ställer upp och tränger, men det kommer inte alltid kiss. Han har dessutom samlat på sig lite urinsten. Eftersom han har förändringar på penis/ollon precis vid urinröret så fanns misstanke om att det kunde finnas förändringar längre upp.


Mercurius är en liten besvärlig patient som inte går med på vilken hantering som helst och som behöver ganska mycket sedering för att vara hanterbar hos veterinär. Det fick Anna lära sig direkt då hon försökte tempa ponnyn, veterinär och termometer flög iväg då han bestämt sa nej tack...

Det blev sen även påfyllning ordentligt på sederingen innan han ville skafta ner snoppen och tillåta att de gick in med en kamera via urinröret.


Undersökningen gick sen galant och det var oerhört intressant! Urinröret såg jättebra ut och inga konstigheter. Däremot så visade det sig att han har en unik form på sin urinblåsa som veterinären aldrig sett. Istället för att vara rund i sin form så var den avlång och hade en extra hålighet! Blåsans form är mycket avvikande från det normala. Det såg Anna tack vare sin nogranna undersökning, det fanns lite urin i blåsan och hon sög ut det för att kunna se vad hon trodde skulle vara väggen i blåsan, döm om hennes förvåning när det plötsligt dök upp en hålighet!


Det såg dock reaktionslöst ut och rektalt kunde Anna inte känna något onormalt. När blåsan töms på luft (dem blåste in lite för att se bättre med kameran) så såg man inte längre håligheten då det döljs av en liten mängd urin stående i blåsan.


En häst känner sig kissnödig när blåsan fylls upp till en viss nivå, detta KAN förklara varför han ställer upp och tränger då håligheten fylls först och ponnyn känner sig kissnödig, men mängden är så liten att det inte då går att kissa ut. Så med största sannolikhet har vi löst kisseri mysteriet!!!

Den avvikade formen på blåsan kan vara en missbildning eller en tidig skada enligt Anna.


Däremot så finns förändringar uppe vid omslagsstället på skafet och flertal papiollomförändringar på penis på varje sida om urinmynningen. De bedöms idag inte vara ett stort problem, men om de växer till i storlek kan de störa urinering och kan ockås orsaka ökad infektionskänslighet lokalt. Papillom kan omvandlas till elakartade tumörer. 

Hade Mercurius varit yngre hade det varit aktuellt med en ampution av del av penis. Det är en ganska omfattande och smärtsam åtgärd som inte bedöms vara det bästa för ponnyn med hänsyn till hans ålder. Vi kommer nu att kontrollera Mercurius var 6:e månad och så länge han inte får ytterligare problem så är detta hanterbart.


Nu har vi papper på att Mercurius är speciell, men det visste vi redan innan dagens undersökning <3

 Av hembysmercurius - 20 december 2015 10:47

Vi har en väldigt pigg och glad ponny för tillfället. Igår så stod det tömkörning på schemat, Mercurius jobbade fint men hade väldigt mkt överskottsenergi. Så när tömkörningen var klar så fick han springa av sig lite i ridhuset.


 

 

 

 

 

 

 

 

Av hembysmercurius - 16 december 2015 10:52

Igår var vi hos Equiterapeut Caroline Stenman på Stav. Hon gick igenom Mercurius och han fick MVG för sin mjuka och fina kropp, han är i väldigt bra skick för sin ålder. Han hade en liten låsning i länden på ena sidan som hon väldigt enkelt kunde få bort och han fick lite TNS (ström) där någon minut. Vi ska fortsätta med vår träning som uppenbarligen fungerar väldigt bra och ett kvitto på att vårt träningsupplägg fungerar och vi tar väl hand om ponnyn. Idag onsdag blir det bara skritt men sen fortsätter träning as usual :)


Mercurius var nog mest glad att komma ifrån kliniken utan att behöva bli stucken

 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se