Hembys Mercurius

Senaste inläggen

Av hembysmercurius - 6 december 2015 19:33

Då har vi julpyntat i stallet. En tradition vi håller på sålänge vi har ponny i alla fall :)

   

ANNONS
Av hembysmercurius - 4 december 2015 23:00

Vi håller på med igångsättning/uppträning och tar det ganska lungnt för tillfället. Vi passar på att jobba mer med basic grundträning. Mercurius har då han inte har jobbats under några veckor blivit lite kort och stel i musklerna, han är trots allt 19 år mot 20 och blir stel om han inte underhålls. 


För att kunna sätta under sig och bli mer bärig så behöver han stretcha sin rumpa. Det görs bäst genom lång och låg ridning. I torsdags så tränade vi för Ninni Grande som hjälpte oss med en superbra träning enligt de förutsättningar vi har för dagen och de mål vi har med ridningen just nu.


Jossan fick jobba mycket med att stretcha åt sidorna. Mercurius är stelare i sin starka högersida så den blir svårare att böja. Det är också tuffare med sidvärtes undan höger då hans starka sida jobbar mot den svagare.

Dem jobbade också med skritt/travövergångar med fokus på att det skulle bli en svängig avslappnad skritt innan trav. Hela tiden med lång och låg form. Jossan fick jobba med att inte tränga med handen utan jobba mer fram mot bettet. Mercurius måste svara på skänkeln och hade lite selektiv hörsel ibland ;)

På slutet så jobbade Ninni med ekipaget att variera formen, från den lägre till att plocka upp honom i mellanform/arbetsform och sedan ner i stretch och lång och låg.


Massa filer kommer nedan, de blir säkert lite tråkiga men nyttiga för oss att titta på. Mercurius kunde på slutet stretcha bra, gå i lång och låg form med stöd på bettet utan att hänga sig och hade en egen bärighet :)  

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS
Av hembysmercurius - 3 december 2015 08:30

Igår la en fd stallkompis upp ett inlägg på FB om hur hennes fina häst har utvecklats fysiskt. Det inspirerade mig att plocka fram lite bilder på Mercurius och se skillnaden under vår tid tillsammans.


När Mercurius kom till oss så var han lite ur form, saknade muskler både här och där. Lite tunn i överlinjen och halsen.

   '


  


Nu är det betydligt mer muskler överallt!

     


Ridmässigt för Josefin så är utvecklingen stor, från allra tidigaste ridningen och träningspassen


 

 

   

Till tävlingsridning tidigt och senaste året

 

 

   

Så roligt att se och följa både den fysiska utvecklingen hos ponnyn men även vilken skillnad det är uppsuttet :)
Av hembysmercurius - 2 december 2015 09:55

Ett av årets roligaste händelser är Sweden International Horse Show, numera på Friends Arena.
Vi var och tittade både torsdag och söndag och blev inspirerade då vi såg mycket bra ridning och hästar.

Mässan är en given plats och vi kommer aldrig hem utan att ha handlat. I år så fick Mercurius ett fint PS pannband och ett snyggt ES dressyr schabrak. Jossan fick även ett par snygga svarta ES ridbyxor.
Stallboken och nyckelpige borste blev också inhandlat.

Av hembysmercurius - 27 november 2015 22:28

I torsdags så fick Mercurius nöja sig med stora matte eftersom det var besök på Friends för Jossan em/kväll och hon hann inte ut till stallet.

Så en promenad stod på schemat. MEN en ponny som travade, tog en galopp på stället mer än vad han ville skritta.
Uppenbart ett energi överskott, så därför släppte jag honom i ridhuset en stund och oj vilken nöjd ponny ;)  Bättre att han tog ut energin där än ute i hagen...

Mercurius snart 20 år med livsglädje :)


 

 

Av hembysmercurius - 21 november 2015 19:57

Igår fredag så var det återbesök igen på klinik. Det stod bla ridprov och ultraljud av urinblåsan på schemat.


Vi började med att longera, Mercurius såg fin och jämn ut i alla gångarter i båda varven. Sen blev det uppsuttet trav och galopp, mest böjda spår. Högervarvet var jättefint, vänster så syns en liten orenhet som kommer något enstaka steg framförallt när han vände, det brukar han värma ur vanligtvis men här så är inte ridprovet så långt så att vi kan visa detta och vi kan inte heller vara säkra på att det skulle ha blivit så igår. Isabella ville få prova att behandla lågt en gång till (inte knä) för att se om det är möjligt att få bort det sista. Så det blev behandling i has och kota vänster bak. Jag misstänker att vår ordinarie veterinär hade varit nöjd och ansett att han var så bra som han kan bli men hon har ju sett honom så mycket mer än Isabell. Men vi har tiden att låta Isabell prova och har hon rätt så blir det ju toppen :)


Sen blev det tung sedering och ultraljud rektalt av urinblåsan. Tyvärr så hittades ca 3 stenar varav den största var dryga centimetern. Storleksmässigt är stenarna ingen katastrof MEN han borde kunna kissa ut dem vilket han inte gör och han besvärar av något eftersom han ställer upp och trycker. Så misstanke finns att det i urinröret finns någon form av blockering som kan vara allt ifrån andra stenar till tumör. Mercurius har ju redan idag en tumör längst ner på urinröret så risken är tyvärr stor att han någon förändring längre upp. Detta måste undersökas så vi får remiss till Strömsholm för att dem ska gå upp med kamera i urinröret. Vi får sen ta ställning till vad det visar och vad Strömsholm bedömer behöver/kan göras.


Trött kille i båset inför ultraljud. Han var jätteduktig och säkert berodde det på att Jossan, hans största trygghet var med <3

   

 

Dumstruten åkte på när dem behövde klippa lite rutor för ledbehandlingarna. Brems åker också på för att det ska gå att sticka vår ponny som inte tycker om stick.


Nu blir det 3 dagar vila och sen fortsätter vi skrittjobba och ökar successivt tiden och lägger in trav och galopp. Vi ska även till equiterapeut Caroline Stenman för bedömning om något annat kan påverka vänster baks diffusa rörelsestörning, framförallt muskulärt. Därefter blir det också åb hos Isabell. 


Vi vill fortfarande tro att vi får Mercurius starkare och bättre på banan framöver :)  

Resan dit blir tålmodigt stärkande arbete men det är vi bra på!


Av hembysmercurius - 16 november 2015 18:00

Vi fortsätter att skrittjobba Mercurius fram till kommande återbesök och ridprov. Han är väldigt pigg och arbetsvillig. Han jobbas mjukgörande även om det inte blir så många steg i taget och vi jobbar med skolorna. Nu går det verkligen att rida med känsla på ett sätt som kanske inte blir av annars i vardagen. Jossan får känna efter så han spårar på volt och jag kan vara facit på marken. 


Mellan skrittpassen så tar vi promenader på varierande underlag.

     

 

Av hembysmercurius - 15 november 2015 21:16

I veckan så fick vi svar på vårt urinprov på Mercurius. Han har ju krisitaller i urinen och vi ville följa upp detta. Tyvärr så fanns rikliga mängder kristaller, mer än när vi senast tog prov.

Så nu måste vi ultraljuda urinblåsan nästa besök på kliniken för att utesluta eller bekräfta urinsten. 

Om det saknas urinsten så kommer vi remitteras till Strömsholm eller Ulltuna för att gå upp med en kamera i urinröret för att se om det sitter något stopp längre upp. Mercurius har ju en tumör/förändring precis i mynningen av uriunröret så nu känns det lite jobbigt för det kan vara så att han har fler...


Det viktigaste av allt är att utesluta smärta eller större framtida besvär. Vi gör nog det mesta som går när det gäller att hålla EMS i schack med foder och motion.

Oftast krävs buköppning på valack/hingst om det är så att det finns något som behöver åtgärdas i urinröret. Då kommer vi få ta ett svårt beslut. 


Mercurius ställer upp sig i kissposition och det är inte alltid det kommer urin och vi har trott att det kan vara förändringen längst ner på urinröret som ger honom falska kissnödighetskänslor. Men han verkar inte ha ont och när han väl kissar så kommer det rikliga mängder. Så nu hoppas vi på så bra svar och möjligheter som möjligt. Vi ska på återbesök kommande fredag så håll tummarna för oss!


Såhär ser det ut när Mercurius ställer upp sig men inget kiss kommer. På denna bild så ser han inte ut att ha särskilt mycket besvär i alla fall.

 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se